Ta hand om dina däck, så håller de längre!

Att tvätta bilen och hålla den ren invändigt och utvändigt är för många lätt att komma ihåg. Men att kontrollera däcken då och då är lätt att glömma. Regelbunden kontroll en gång i månaden kan spara både tid, pengar och minimera risken för olyckor menar Arne Sköldén, produktexpert på Michelin.

När granskade du senast mönsterdjupet på dina däck eller kollade att lufttrycket såg bra ut? Det är klokt att kontrollera däckens skick regelbundet för att köra säkert och ekonomiskt.

Mönsterdjupet är inte allt

Arne Sköldén jobbar som Produktexpert på Michelin och är proffs på bilens svarta gummi. Han menar att många slarvar med att ha koll på sina däck och att det är vanligt att man bara fokuserar på mönsterdjupet.

– Mönsterdjupet är egentligen bara en parameter, men det är givetvis viktigt att se över detta regelbundet. Det gäller att kolla hela däcket och se om det finns skador etc. Man bör till exempel kolla däcktrycket cirka en gång i månaden, det är det många som glömmer.

Säkerhet är givetvis en av de viktigaste anledningarna till att man ska ha koll på bilens däck men även ekonomiskt.

– Däck med för lågt lufttryck får högre rullmotstånd som i sin tur gör att man får högre bränslekonsumtion, även ojämnt slitna däck påverkar bränsleförbrukningen, säger Arne Sköldén

Rätt däck till rätt garanti

Euromaster garanterar rätt däck för din bil med vår rätt däck garanti!
Läs mer här: https://www.euromaster.se/privat/dack/ratt-dack-garanti

När det kommer till hur lång livslängd dina däck bör ha menar Arne Sköldén att det är en omöjlig fråga att besvara då det är många aspekter som spelar in. Förutom däckets material och konstruktion spelar förarens körstil och underlaget på vägen stor roll för livslängden på ett däck. Generellt kan man dock säga att ett budgetdäck inte alltid blir billigast om man ser till hur länge ett däck rullar. Det lönar sig oftast sig i längden att köpa god kvalitet.

Slarva inte med däckbytet

Att ha koll på sina däck innebär också att välja rätt däck efter årstid. Många slarvar och behåller faktiskt vinterdäck på sommaren vilket är mycket trafikfarligt. Gummiblandningen i vinterdäck inte anpassad för varma förhållanden och ger längre bromssträcka och sämre väggrepp. Ett sommardäcks gummiblandning påverkas även under vintern, då med motsatt effekt –däcken blir alldeles för hårda av kylan och därmed trafikfarliga.

Arne Sköldéns bästa tips för hållbara däck:

– Kolla dina däck ofta och noga så att de kan behålla sin livslängd. Tänk på däckets hela livscykel när du handlar däck och satsa på ett som är anpassat efter dina behov.