Starkare och tystare däck viktiga val för elbilsägaren

Det finns flera saker att tänka på när du köper däck till din elbil. Genom att välja rätt kan du påverka såväl bilens räckvidd som bromsprestanda och däckens livslängd.

En elbil har flera egenskaper som ställer extra höga krav på däcken. Först och främst väger en bil som drivs på el mer än en vanlig personbil på grund av det stora och tunga batteriet.

– När man väljer däck till en elbil är det därför extra noga att säkerställa att de klarar bilens vikt och prestandakrav. Fordonsvikten ger dessutom längre bromssträcka och därför behöver däcken ha ett optimalt grepp, säger Klas Lindén, produktexpert på Michelin, en av världens största däcktillverkare.

Elbilen har också ofta en kraftfull motor. Elbilens motor ger maxkraft med en gång, till skillnad från en diesel- eller bensinbil där det tar en viss tid innan motorn bygger upp full kraft.

– En sådan kraft överförs direkt till däcken. Det blir tufft för däcken och påverkar slitaget. Det är helt klart värt att lägga lite extra pengar på däcken om man har en tung och kraftfull elbil, tycker jag.

Lägre rullmotstånd extra viktigt

Det finns flera orsaker till att däckens rullmotstånd spelar stor roll för dig som kör elbil. En är, precis som för bensindrivna bilar, att du vill ta dig så långt som möjligt på ”full tank” – i elbilens fall full laddning.

– En elbilsägare måste planera sin färd noga. Jag är ganska säker på att den som laddar sin bil vill få ut den tilltänkta körsträckan på laddningen, så att man tar sig hela vägen fram. Ett lägre rullmotstånd är alltså ännu viktigare för en elbilsägare, säger Klas Lindén.

En elbil är en tyst bil och därför bör du välja extra tysta däck, eftersom du annars kommer uppleva att däckens ljud kan bli störande.

– Ett råd är att välja ett däck som har en teknologi med ett skuminlägg – hos Michelin kallat Acoustic – som absorberar mycket av ljudet som kommer inifrån däcket. Det filtrerar bort ljudet så att det inte transporteras vidare in i kupén. Vi har märkt att många elbilsägare är mer känsliga för ljudet från däcken.

Däcken utvecklas ständigt

Däcken anpassade till elbilar utvecklas ständigt hos däcktillverkarna, berättar Klas Lindén. Michelin lanserar till exempel en hel däckserie i vår som är anpassade för eldrivna sportbilar, Pilot Sport EV. Däcken kan hantera de stora krafterna och har samtidigt lågt rullmotstånd och bra livslängd.

– Även det nya lättrullade sommardäcket ePrimacy passar utmärkt till elbilar eftersom det är så energieffektivt. Det har 27 procent lägre rullmotstånd, jämfört med andra däck i samma kategori, vilket ökar bilens räckvidd med omkring 30 kilometer för en bil med 400 kilometers räckvidd.