Så väljer du däck som passar dig – Vi guidar dig!

Vilken bil har du, var kör du, och hur kör du? Det är några frågor du behöver ställa dig när du väljer däck till bilen. Roland Wihlborg, platschef på Euromaster i Malmö, berättar hur du träffar rätt.

Utbudet av däck är brett. Som däckköpare ska du utgå från vad som är viktigast för dig och vad som passar just din körstil och bil.

– Kör man mycket i tjänsten kanske tysta däck är viktigt. Uppskattar man körglädje och vill ha mer respons och styrkänsla, ja då passar antagligen ett sportdäck, säger Roland Wihlborg, som alltid leder kunden rätt genom att ställa vissa frågor.

– Hur kör du, vilken bil har du och vad är viktigast för dig – är det till exempel säkerhet eller att däcken inte låter så mycket? Det är sådant jag vill veta.

"Söker man tysta däck då tittar man på ljudnivån och energieffektivitet. Är säkerheten prio ett ska bromsgreppet ha ett bra värde."

Energimärkningen bra vägledning

Däckens energimärkning ger en bra vägledning om vilka som passar bra. Här finns klassificering för energieffektivitet och väggrepp vid vått väglag samt ett värde för ljudnivå. Däck märkta med energiklass A är effektivast, vilket betyder att de har lågt rullmotstånd som minskar bränsleförbrukningen.

– Söker man tysta däck då tittar man på ljudnivån och energieffektivitet. Är säkerheten prio ett ska bromsgreppet ha ett bra värde.

Bilens tyngd och hur den brukar lastas är också något du behöver ta hänsyn till vid köp av däck. Många däckmodeller inom premiumsegmentet har olika belastningsindex.

– En däckstorlek kan passa till två olika bilmodeller inom ett märke – till exempel en liten personbil och en skåpbil. Kör du en bil som oftast har tyngre last behöver du ett högre belastningsindex. De har olika uppbyggnad – däcket med högre belastningsindex är hårdare medan det med lägre index har en mjukare uppbyggnad och ger bättre komfort, säger Roland Wihlborg.

"Även vid endast stadskörning ska däcken fungera bra den dagen man behöver panikbromsa."

Om jag mest kör kortare sträckor i stan, vilket däck ska jag ha då?

– Den frågan får jag ofta. En del vill ha däck som är så billiga som möjligt, och det köper jag till fullo. Alla har olika ekonomiska förutsättningar. Men även vid endast stadskörning ska däcken fungera bra den dagen man behöver panikbromsa. Däcken kan vara helt avgörande i en sådan situation. Jag försöker alltid hjälpa kunden att hitta ett så bra däck som möjligt, men som den ändå har råd att köpa.

Däcken du köper ska naturligtvis också ha rätt storlek. I bilens registreringsbevis framgår vilken däckdimension som din bil registrerats med. På sidan av alla däck finns en siffer- och bokstavskombination som ger mycket info. Den kan se ut så här: 195/55R16 91V.

– Siffran 16 står för däckets innerdiameter i tum, och siffran 195 för däckets bredd i millimeter. 55 berättar om höjden på däcksidan och innebär att den är 55 procent av bredden 195 i det här fallet, säger Roland Wihlborg.