Så undviker du vattenplaning

Att råka ut för vattenplaning är lätt hänt när det regnat mycket på vägarna. Är du inte förberedd och försiktig kan det sluta riktigt illa. Här är sju enkla knep som hjälper dig att köra säkert - även på vått väglag.

Vad gör jag om bilen börjar vattenplana?

Vattenplaning är obehagligt, och bäst är såklart att aldrig råka ut för det. Men om det väl händer är det bra om du som förare vet hur du ska handla – här är några råd.

- Ta det lugnt och panikbromsa inte.
- Lyft foten från gasen och tryck ned kopplingen för att frikoppla motorn och minska hastigheten. Har du en automatväxlad bil kan du lägga i neutralläge.
- Vrid inte ratten, utan håll den kvar mot körriktningen tills greppet återkommer.

Så uppstår vattenplaning

Vattenplaning uppstår när ett däck möter mer vatten än det kan tränga undan. När tillräckligt mycket vatten kommer mellan däcken och vägen bildas en vattenfilm vilket gör att friktionen sjunker och däcken tappar fästet. Mönstret på gummidäcken är utformade för att sprida vatten från däckets undersida, vilket hjälper däcket att bibehålla friktionen.

Slitna däck ökar risken

Slitna däck med för lite mönsterdjup ökar risken för vattenplaning. Mönsterdjupet kan du enkelt kolla själv med hjälp av en linjal eller måttstock - på vinterdäck ska mönsterdjupet mäta till minst 3 mm och sommardäck 1.6 mm. 

Är du osäker på hur du mäter och vill ha proffshjälp kan en verkstad kontrollera måttet åt dig. Verkstäder kan även se över trycket på dina däck. Är däcktrycket för lågt kan det nämligen öka risken för vattenplaning.

Rätt däck för underlaget

Det är också bra att ha koll på om du har rätt typ av däck på din bil. Att du inte kör med vinterdäck på sommaren och vise versa är A och O för att kunna hantera eventuell vattenplaning. Är du en bilförare som ofta kör på regniga vägar kan det vara ett tips att byta till smalare däck då dessa tenderar att skära igenom vatten snabbare än däck av bredare modell. Fråga om tips och råd på din verkstad om du känner dig osäker på vad som gäller. 

Checklista - tänk på det här för att undvika vattenplaning

  1. Ha som vana att göra en kontinuerlig kontroll på dina däck - året om. Använd aldrig slitna däck.
  2. Undvik för breda däck, tunnare däck skär igenom vatten snabbare och är därmed lite säkrare. 
  3. Tänk på att inte köra i för hög hastighet när det är vått väglag, det ökar risken för att få vattenplaning.
  4. Håll avstånd till andra bilar. Även om du har stenkoll på din bil är det inte säkert att bilen framför dig har det. 
  5. Byt dina däck regelbundet och kör aldrig med vinterdäck på sommaren och sommardäck på vintern. 
  6. Mönsterdjupet på dina däck är viktigt för att inte få vattenplaning, på vinterdäck ska du ha minst 3 mm och sommardäck 1.6 mm.
  7. Ha koll på däcktrycket, för lågt däcktryck ökar risken för vattenplaning.