Så sommarcheckar du bilen inför semestern

Planerar du längre turer med bilen i sommar? En fordonskontroll gör att du reser säkrare och löper mindre risk att något krånglar efter vägen. Simon Israelsson, platschef på Euromaster i Umeå, berättar vad du behöver titta över.

Däckens lufttryck, spolarvätska, olja, kylarvätska, ac:n, däckens mönsterdjup, lampor, vindrutetorkare och batteri. Det är några saker som är bra att kontrollera inför sommarens bilfärder.

– Ett bra lufttryck förbättrar däckens livslängd och påverkar både slitage och bränsleförbrukning. Tyvärr är gemene man dålig på att kolla lufttrycket, säger Simon Israelsson.

Däck är inte 100 procent lufttäta och han tycker att det är bra att kolla lufttrycket några gånger per år – gärna i samband med varje längre resa.

– Tänk på att pumpklockorna på bensinstationerna inte kontrolleras på samma sätt som på verkstäder. Vi upplever att de ofta är missvisande. Sväng då hellre förbi en Euromaster-verkstad och kolla luften.

Hjulinställningen påverkar bränsleförbrukningen

Rätt hjulinställning är också viktig för körkomforten, att däcken inte ska slitas fel och för att bränsleförbrukningen inte ska bli högre än nödvändigt. En översyn är svårt att göra själv, men är snabbt kollat på en verkstad.

– En gång per år är bra att kolla hjulinställningen. I samband med däckbyte finns det möjlighet att själv kolla om däcken slitits fel. Har de det är någonting fel, säger Simon Israelsson.

Den fordonskontroll som Euromaster erbjuder innehåller det mesta som behövs för att minimera riskerna med bilkrångel i sommar.

– Vi kollar däckens skick, vindrutetorkare, belysning, vätskenivåer och fjädring. Vi gör även en visuell kontroll av stötdämpare, bromsar och avgassystem. Boka gärna in en kontroll senast några dagar före avresa. Om något behöver åtgärdas eller bytas på bilen så finns det tid för det, säger Simon Israelsson.

news_image.jpeg

Vilka vanliga problem skulle bilägare kunna förebygga med en fordonskontroll?

– Vi ser att många kommer till oss med slitna bromsar. Det är lätt att upptäcka och åtgärda innan det blir ”järn mot järn” och man behöver byta både bromsskivor och belägg. Här finns många kronor att spara.

Euromaster erbjuder flera olika sorters service. Ett AC-system som fungerar väl garanterar bra luftkvalitet i bilen året om och för att systemet ska fungera effektivt krävs regelbundet underhåll.

– Vi rekommenderar en kontroll varje år och en AC-service vartannat år eller om man märker av att det är mer fukt i kupén än vanligt eller att det är svårt att få önskad temperatur, säger Simon Israelsson.