Rätt förvaring förlänger däckens livslängd

Torrt, mörkt och svalt. Så förvarar du dina sommardäck för att de ska hålla sig i form över vintern. Passa också på att kontrollera däckens mönsterdjup innan du lägger undan dem för säsongen.

Bra förvaring hjälper till att förlänga däckens livslängd. Gummi gillar inte värme och solljus, och därför ska du vara noga med att förvara dina sommardäck på en sval och mörk plats. Om gummit torkar ut förlorar däcken sin prestanda.

– Direkt solljus är absolut inte bra. Husvagnar och husbilar, som står parkerade på en camping hela sommaren, är exempel på där däcken ofta torkar ut redan innan mönsterdjupet tar slut, säger Roland Wihlborg, platschef på Euromaster i Malmö.

Glöm inte rengöringen

Ett förråd eller källare med jämn, sval temperatur, som inte är för fuktigt, fungerar bra för förvaring. Däck med fälgar förvaras bäst liggande på varandra eller hängande.

– Använd gärna däckpåsar, eller täck över däcken med något lämpligt, säger Roland Wihlborg.

Han råder också alla att rengöra däcken innan de stoppas undan. Det är dessutom bra att kontrollera mönsterdjupet, för att säkerställa sig om att däcken fungerar bra även nästa säsong.

– Titta också om däcken har slitits snett. Har de det behöver man titta över hjulinställningen.

news_image_3.jpeg

Hur mycket betyder däckens datummärkning?

– Inte speciellt mycket om det handlar om ett nyköpt däck från en premiumtillverkare. När vi beställer ett däck från till exempel Michelins svenska generalagent får vi alltid nyast möjliga däck. Deras däck förvaras så optimalt att det inte spelar någon roll om däcket legat på hyllan ett tag. Men om ett däck importerats på annat sätt kan man nog hitta sådana som har hunnit åldras.

Däckhotell kan vara ett bra alternativ för den som inte har tillgång till annan lämplig förvaringsplats. På Euromaster i Malmö märker personalen av att efterfrågan på förvaring ökar hela tiden.

– Jag tror att många tycker att det är en väldigt smidig lösning. Det kan vara tungt och smutsigt att byta däck, och till och med farligt om man gör fel med domkraften. Många vill ha hjälp och då är det också naturligt att även förvara däcken hos oss, säger Roland Wihlborg.

Kunden får påminnelse

Euromaster gör alla saker som hör däckbytet till innan däcken läggs för förvaring – tvätt av däck och fälg, och kontroll av mönsterdjup och eventuella skador.

– Hos oss ligger däcken förvarade svalt och mörkt. När det är dags att skifta däck igen får kunden en påminnelse i god tid.