2018-09-05
Sju av tio kontrollerar inte däcktrycket

Förra veckan genomfördes däckrazzior i södra delen av Sverige. Drygt sju av tio förare hade inte kontrollerat däcktrycket senaste månaden eller vet inte när det gjordes senast.
En av femton hade så dåligt med luft i däcket att det nästintill kan betraktas som punktering.
Nästan en fjärdedel av alla bilförare hade minst ett slitet däck med tre millimeter eller mindre i mönsterdjup och knappt 3 % hade minst ett däck med olagligt mönsterdjup.

 

dackrazzia_pressbild3_liten

Resultaten när det gäller däcktryck och mönsterdjup är snarlik de mätningar som gjordes förra året. Ser man på en längre sikt kan man se en trend i minskat andelen bilar med slitna däck eller olagligt mönsterdjup.

Där man ser en ökning är andelen vinterdäck som körs på sommaren som var rekordhöga 11,9%, detta påverkas av att årets mätningar gjordes i södra sverige där andelen dubbfria däck är betydligt högre än i norr.

Man ska komma ihåg att dubbfria däck fungerar sämre på varma sommarvägar. Tester som VTI har genomfört visar att nya dubbfria vinterdäck av nordisk typ har 15-20% längre bromssträcka på sommaren jämfört med sommardäck av motsvarande kvalitet.

Däckrazzia är en samverkan mellan Energimyndigheten, Polisen, VTI, Däckbranschens informationsråd, NTF och Bilprovningen.

 

Källa: http://dackrazzia.se

För återförsäljare: /privat/dack/tjanster/tidsbokning /privat/privat_systemsida/logga_in_2

Logga in

Tidsbokning

Vid bokning eller ombokning av ditt däckbyte behöver du först välja verkstad. Det gäller även om du redan fått en tid hemskickad för däckbyte.

Välj verkstad

För privatkunder

Här kan du som privatkund handla däck och se dina tidigare köp.

Handla online