2018-04-09
Tips från Euromaster Academy - ha koll på däcken och spara pengar

Att tvätta bilen och hålla den ren invändigt och utvändigt är för många lätt att komma ihåg. Men att kontrollera däcken då och då är lätt att glömma. Regelbunden kontroll en gång i månaden kan spara både tid, pengar och minimera risken för olyckor menar däckproffset Arne Sköldén.
 
 
 
Bild_till_artikel_1-liten.jpg

 

Hitta däck och boka tid här: https://www.euromaster.se/privat/dack/

När granskade du senast mönsterdjupet på dina däck? Eller kollade att lufttrycket såg bra ut? Att kontinuerligt kontrollera däcken på din bil kan vara lätt att glömma bort. Det är dock dumt att missa – att inte ha koll på dina däck kan leda till olyckor men det kan också bli dyrt. 

”Mönsterdjupet är egentligen bara en parameter”

Arne Sköldén jobbar som Produktexpert på Michelin och är proffs på bilens svarta gummi. Han menar att många slarvar med att ha koll på sina däck och att det är vanligt att man bara fokuserar på mönsterdjupet.

– Mönsterdjupet är egentligen bara en parameter, men det är givetvis viktigt att se över ofta. Det gäller dock att kolla hela däcket och se om det finns skador etcetera. Man bör till exempel kolla däcktrycket cirka en gång i månaden, det är det många som glömmer.

Säkerhet är givetvis en av de viktigaste anledningarna till att man ska ha koll på bilens däck. Men det finns många andra skäl till att se över mönsterdjup och lufttryck med jämna mellanrum.

– Om man glömmer att kontrollera däcken så slits däcken snabbare, de får sämre väggrepp och kortare däcklivslängd. Däcken får även högre rullningsmotstånd som i sin tur gör att man får högre bränslekonsumtion. Det är med andra ord väldigt oekonomiskt att inte se över sin bil säger Arne Sköldén.

Rätt däck till rätt garanti

Länk https://www.euromaster.se/privat/dack/ratt-dack-garanti

När det kommer till hur lång livslängd dina däck bör ha menar Arne Sköldén att det är en omöjlig fråga att besvara då det är många aspekter som spelar in. Bilens konstruktion och förarens körstil spelar in –  liksom vägens och däckens konstruktion.

Slarva inte med däckbytet

Att ha koll på sina däck innebär också att välja rätt däck efter årstid. Många slarvar och behåller faktiskt sommardäck på vintern eller vinterdäck på sommaren. Inte nog med att det är olagligt –  det är framförallt trafikfarligt. Ett vinterdäck på sommaren har längre bromssträcka och dessutom blir gummiblandningen i vinterdäcken sladdrig under varma förhållanden. Ett sommardäcks gummiblandning påverkas även under vintern, då med motsatt effekt – däcken blir alldeles för hårda av kylan och därmed trafikfarliga.

 

Arne Sköldéns bästa tips för hållbara däck:

– Kolla dina däck ofta och noga så att de kan behålla sin livslängd. Sen är det viktigt att lägga pengar på kvalitetsdäck som håller länge.

 

Har du frågor eller behöver hjälp med däckbytet? Läs mer här

Länk: https://www.euromaster.se/privat/dackverkstad

 

 

 

 


 

 

För återförsäljare: /privat/dack/tjanster/tidsbokning /privat/privat_systemsida/logga_in_2

Logga in

Tidsbokning

Vid bokning eller ombokning av ditt däckbyte behöver du först välja verkstad. Det gäller även om du redan fått en tid hemskickad för däckbyte.

Välj verkstad

För privatkunder

Här kan du som privatkund handla däck och se dina tidigare köp.

Handla online