2018-10-22
Myter och sanningar om vinterdäck

Att byta däck är en kunskap som är lika gammal som bilen själv. Det finns därför en mängd sanningar och osanningar i ämnet. Osanningar som kan kosta dyrt för säkerheten på vägen.

 

Myter_800x300

Ska lufttrycket vara likadant året om?

Nej! Vinterdäck bör helst ha 0,2 bar mer än ett sommardäck, på grund av temperaturskillnaden.

 

Kan man avgöra om bilen är i gott skick genom att sparka på däcken?

Nej, det ger ingen grundlig översyn av bilen förstås. Möjligen för att utröna om däckets lufttryck är alldeles för lågt, mer än så får du oftast inte ut. Förr kunde en spark på däcket faktiskt avslöja glapp i lager och bultar, men det var långt innan bilarna blev tunga och stabila som idag.

 

Ska de bästa däcken alltid sitta bak?

Så lyder Trafikverkets rekommendation och den bör följas! Om de bästa däcken placeras bak minskar du risken för överstyrning. Men tänk på att kvaliteten på fram-och bakdäck inte ska skilja för mycket, då ökar risken för understyrning.

 

Ett vinterdäck är ett vinterdäck!

Nej, skillnaden blir faktisk ganska stor om du lägger några tusenlappar extra och investerar i premiumvinterdäck. I regel har kvalitetsdäck inte bara längre livslängd, utan också lägre rullmotstånd vilket minskar bränsleförbrukningen över tid. Tänk på att köpa däck efter dina behov. I Sverige rekommenderas däck anpassade för nordiska förhållanden.

 

Kör säkert i vinter!

Hitta rätt däck för din bil här!

 

För återförsäljare: /privat/dack/tjanster/tidsbokning /privat/privat_systemsida/logga_in_2

Logga in

Tidsbokning

Vid bokning eller ombokning av ditt däckbyte behöver du först välja verkstad. Det gäller även om du redan fått en tid hemskickad för däckbyte.

Välj verkstad

För privatkunder

Här kan du som privatkund handla däck och se dina tidigare köp.

Handla online