2018-08-21
Hur påverkar mönstret på ett däck väghållning och prestanda?

Ofta fokuserar man på däckets mönsterdjup när man pratar om bra eller dåliga däck. Men däckmönstret är minst lika relevant.

För att bryta ner det hela lite delar vi upp dem i tre olika varianter: Standard, assymetriskt, riktningsbestämt

 

Premium-budget-nyhet-stor.jpg

“Är det viktigt att veta vilket typ av däck jag har på min bil? “

Om du byter däck själv är det mycket viktigt att ha koll på vilken typ av däck du har på bilen. Att montera däcken fel kan inte bara slita ut däcken väldigt fort utan även påverka däckets egenskaper negativt.

 

Standardmönster

Om du har ett däck med ett standardmönster är det inte mycket att ta hänsyn till. Dessa däck fungerar lika bra oavsett vilket håll de rullar åt. Tänk bara på att alltid sätta de bästa däcken bak på bilen.

 

Assymetriskt mönster

På ett däck med assymetriskt mönster är slitbanan fördelad på två eller tre delar. Det skiljer sig en del på vilket däck och det viktiga är att veta vilka delar som ska vändas inåt och utåt. Detta är endast viktigt vid monteringen av ett däck, vid själva skiftet sitter däcken redan vända på rätt håll.

 

Riktningsbestämt mönster

Med riktningsbestämt mönster är däcken bygga för att rotera i en speciell riktning, därav namnet. Dessa är konstruerade för att förbättra vattendelning och minska risken för vattenplaning. Dessa däck har ofta en pil som visar rotationsriktningen på däcket och här är det då viktigt att de monteras i den riktning som de är konstruerade för. Pilens riktning ska alltid vara framåt.

 

Det finns även en fjärde kategori som är ett kombinationsdäck, nämligen ett Assymetriskt riktningsbestämt däck, här behöver däcket monteras antingen på höger eller vänster sida och med rätt sida inåt.

Vilket däck som passar dig bäst hjälper vi dig självklart med. Och väljer du dessutom att checka in dina däck på vårt däckhotell finns det egentligen ingenting du behöver tänka på mer än att rulla in bilen, ta en kaffe och rulla ut bilen!

Kontakta oss för mer information om hur vi kan hjälpa dig ta hand om dina däck eller underlätta din vardag.

För återförsäljare: /privat/dack/tjanster/tidsbokning /privat/privat_systemsida/logga_in_2

Logga in

Tidsbokning

Vid bokning eller ombokning av ditt däckbyte behöver du först välja verkstad. Det gäller även om du redan fått en tid hemskickad för däckbyte.

Välj verkstad

För privatkunder

Här kan du som privatkund handla däck och se dina tidigare köp.

Handla online