2018-09-05
Dubbade eller dubbfria vinterdäck?

Det svenska klimatet med varierande vinterförhållanden gör att vi ställer hårda krav på våra vinterdäck. Det ska vara lika säkert att köra på slaskiga motorvägar, snöiga asfaltsvägar som på våt is. Då kan man ställa sig frågan om man ska välja dubbdäck eller friktionsdäck/dubbfria vinterdäck.

 

Dubbat-eller-odubbat_800x300

 

Oavsett vilken typ av däck man kör med ska man alltid komma ihåg kärnvärdena:

  • Kör lugnt och med framförhållning
  • Anpassa hastigheten till väglaget och trafiken
  • Planera din resa​​


När det gäller valet av vinterdäck: dubbdäck eller friktionsdäck så finns det ett par kontrollfrågor som man ska ställa sig själv:

  • Hur mycket kör jag?
  • På vilken typ av vägar kör jag?
  • Vad har mitt fordon för utrustning: Antisladd, ABS?
     

I det här avsnittet ska vi försöka hjälpa dig när det gäller ditt val om du ska ha dubbdäck eller friktionsdäck.

 

Snöiga eller isiga vägar?

Om din körning sker på övervägande isiga vägar ska  du välja dubbdäck då dessa har ett bättre grepp. De dubbfria vinterdäcken passar bättre på snö än på is. Kör man med dubbfria däck ska man vara extra försiktig vid körning på is eller hårt packad snö, framförallt vid korsningar då bromssträckan kan bli betydligt längre än man är van vid.

 

Ljudnivå

Är det viktigt för dig att ha en låg ljudvolym vid körning ska man välja ett dubbfritt däck som är betydligt tystare på snöfria vägar.

 

Höstkörning

Fördelen med dubbfria däck är att du redan på tidig höstkant kan byta till dina vinterdäck, då behöver man inte oroa sig för att vädret snabbt slår om och man har sommardäck trots vinterväglag. De dubbfria vinterdäcken har även fördelar på våren då de kan ge säkrare körning under snabba temperaturväxlingar.

 

Dubbfria vinterdäck på sommaren?

Dubbfria vinterdäck eller friktionsdäck är avsedda för vinterväglag och uppfyller inte de krav som vi ställer på sommardäck, vi avråder därför från användning av dubbfria däck på sommaren. För den lönsammaste och säkraste resan ska sommardäck användas på sommaren.

Blev du inte klokare av att läsa den här artikeln, välkommen att besöka en av våra verkstäder så får du personlig hjälp av en av våra duktiga medarbetare. Hos Euromaster är du alltid i goda händer.

 

För att se vad vi har för kampanjer just nu, klicka här.

 

valj-ratt-dack

För återförsäljare: /privat/dack/tjanster/tidsbokning /privat/privat_systemsida/logga_in_2

Logga in

Tidsbokning

Vid bokning eller ombokning av ditt däckbyte behöver du först välja verkstad. Det gäller även om du redan fått en tid hemskickad för däckbyte.

Välj verkstad

För privatkunder

Här kan du som privatkund handla däck och se dina tidigare köp.

Handla online